Exclusief op Beschuitfluiter.nl:

de enige echte 'Jan'-Special!

'Jan', hét fenomeen van Carnaval 2004, welke onlangs wederom opdook tijdens het stappen, een eigen special hier op deze site. Maar eerst even een kleine opfrisser voor het geheugen: dit was 'Jan' tijdens de Carnaval 2004:

Aangezien Carnaval 2005 voor de deur staat en we 'Jan' waarschijnlijk weer gaan zien, gaan we dieper in op deze persoon met nieuwe foto's gemaakt door andere mensen welke bruut geconfronteerd zijn met 'Jan', en nieuwe onthullingen omtrent de identiteit van deze persoon. kortom:

Wie is 'Jan'?!

Het idee voor deze special begon toen ik een brief kreeg van ene Dirk V.
Hij zag op mijn oude site 'Jan' bij de 'what-about-thát-guy-fotos' staan en kreeg de schrik van zijn leven!
Na het zien van de door hem toegezonden foto begreep ik waarom:

Dirk V. stond op de foto met een persoon die hij helemaal niet kende; hij was eigenlijk van plan om samen met zijn vriendin op de foto te gaan, maar uiteindelijk, toen de polaroid langzaam zijn geheim prijsgaf, zag Dirk V. dat er nóg iemand op de foto stond! Nadat hij mijn website bezocht had, wist hij dat ook hij slachtoffer is geworden van 'Jan'.

Dirk is niet de enige! Na de ontdekking dat er blijkbaar meer mensen zijn geconfronteerd met 'Jan', ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik heb oproepen gedaan op internet en al na een paar dagen kreeg ik een paar interessante foto's toegestuurd;

Viola Holt

Eddy Wally mailde me het volgende;

"Erik, ook ikzelve sta op d'n kiek met dezen persoon, maar mijn chérie is het allerminst.
Wie is dit?!

Met vriendelijke groet,
Eddy Wally"

Nadat ik reacties zoals deze gekregen had wist ik wat me te doen stond. Ik moest erachter komen wie 'Jan' was. En daarvoor moest ik bij het begin beginnen. Een anonieme tip via internet verschafte me een babyfoto van 'Jan';

Toen al was de glinstering in de oogjes te zien waarmee zijn plan verraden wordt. 'Jan' wil namelijk met iedereen op de foto! Dit kan Gerard Joling beamen blijkt uit dit interview wat ik met hem had:

Erik: Gerard, je weet dat ik ondezoek aan het doen ben naar 'Jan', wat kun je me vertellen over 'Jan'?
Gerard: Nou, Erik. Ik dacht dat ik de enige was met deze vreemde ervaring, maar na het lezen van je verhaal kon ik opgelucht ademhalen; ik wás niet alleen!
Erik: Wanneer kwam je 'Jan' voor het eerst tegen, Gerard?
Gerard: Dat moet 8 jaar geleden zijn, op mijn 'ticket-to-the-tropic Limburg tour'.
Erik: Wat gebeurde er toen precies?
Gerard: Ik...ik wil er eigenlijk niet over praten, ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen!
Erik: Doe maar rustig aan Gerard, het is voor iedereen moeilijk.
Gerard: Na het laatste nummer van het optreden in Ospel, no more bolero was dat, kwam er een persoon naar me toe die een foto van me wilde. Dat vond ik geen probleem en vroeg iemand anders om een foto van ons te maken. Toen ik de camera weggaf, terug in positie ging staan en de foto gemaakt werd, was de fan verdwenen!
Erik: Je bedoelt dat hij inees weg was?! hoe kan dat?
Gerard: Ik weet het niet, maar ik zat dus met die wegwerpcamera. Ik heb het rolletje laten ontwikkelen en daar stond hij!
Erik: Je bedoelt 'Jan'?
Gerard: Ja! 'Jan'!
Erik: Ook jij, Gerard?
Gerard: Ja ook ik...

Gerard was duidelijk ontdaan van de zaak en vertelde me nog dat hij er nooit met iemand over gepraat had. Ik vroeg hem of ik de foto mocht zien. maar die had hij meteen na de show weggegooid.

Ik ging weer verder met mijn onderzoek maar kwam al snel vast te zitten. Gelukkig dat Frans K. reageerde! Bij toeval kwam hij op mijn site terecht en herkende 'Jan'. Hij stuurde mij deze oude klassefoto. Daarop is een jongetje te zien wat veel weg heeft van 'Jan'. Ook hier neemt hij een centrale plaats in en is zijn blik alleszeggend. Het jongetje kijkt precies zoals alleen 'Jan' dat kan:

Frans vertelde me dat hij niet wist wie deze jongen was. Na het tellen van zijn klasgenootjes bleek er ook één persoon te veel op deze foto te staan. Frans wist van alle andere de naam te noemen, maar bleef steken bij onze 'Jan'. Hij vertelde me ook nog dat hij dezelfde blik nog vaker gezien had. Bij de foto uit de diensttijd van zijn 1 jaar oudere broer. Ik kreeg het telefoonnummer van de broer van Frans; Willem. Hij gaf me de volgende foto ter inzage;

Wederom was het 'Jan' gelukt om op de foto te komen zonder dat de andere soldaten het in de gaten hadden. Willem kon zich helemaal niets herrineren van het voorval. Hij had zich al die tijd verbaast over het feit dat er een onbekend persoon tussen hem en zijn dienstmakers stond. Hij dacht dat het zijn geheugen was die hem in de steek liet, maar na het horen van mijn bevindingen viel die last van zijn schouders.

Door deze foto's wist ik dat ik met een professional te maken had. Iemand die wist wat hij deed. Die altijd in de gaten had wanneer iemand een camera in de aanslag had en daarop inspeelde. Hij was onopgemerkt terechtgekomen bij grote sterren als Eddy Wally, Viola Holt en zelfs Gerard Joling. Dat doe je niet zomaar, daarvoor moet je een sluw persoon zijn. En dát is 'Jan'!

'Jan' is ook een meester in vermommingen, Zodat hij nóg makkelijker op de foto kan. Je kunt nog nét zien dat we te maken hebben met onze 'Jan' en een getraint oog zal 'Jan' dan ook te slim af zijn. Toch zijn de Costuums van 'Jan' tot in de puntjes verzorgd. zo is goed te zien op de volgende foto's:

'Jan' vermomd als Goofy

Ingezonden door Wilco uit Doetinchem

'Jan' in zijn Marco Borsato pak

Ingezonden door Tjeerd uit Appingedam

'Jan' undercover als Pierre Kartner

Ingezonden door Bert uit Leiden

En 'Jan' verkleed als brievenbus

Ingezonden door Pieter P. uit Tilburg

De beste manier om 'Jan' slim af te zijn is natuurlijk helemaal geen foto te maken. Aangezien we dat niet van plan zijn deze carnaval ga ik het anders aanpakken. Zodra ik 'Jan' tegenkom neem ik bij voorbaat al foto's van hem, al dan niet met een van ons er op. Hierdoor zijn wij niet verrast als we 'Jan' achteraf op een foto zien en is 'Jan' blij dat hij met ons op de foto staat!

Na mijn onderzoek ben ik van mening dat 'Jan' niets slechts in de zin heeft. Hij wil alleen graag op de foto! Heb je zelf nog een foto waar onverwachts 'Jan' op blijkt te staan? Laat het me weten en stuur de foto naar beschuitfluiter@gmail.com!

FIN